Terugblik 2015

Sfeervolle en indrukwekkende Kerstnacht in Sportstad

 

Ruim 2700 Heerenveners zijn de kerstdagen begonnen met een sfeervolle en indrukwekkende Kerstnachtviering in Sportstad. De tiende editie stond geheel in het teken van de vluchtelingen die dezer dagen ronddolen over de wereld op zoek naar een veilige plek om gelukkig te worden. We zongen samen Komt allen tezamen, Stille nacht Heilige nacht. Nu zijt wellekome en Eer zij God in onze dagen.

Kerstnacht Heerenveen 2015

Freerunners uit Sneek verbeeldden met een spectaculaire show het opgejaagde gevoel van een vluchteling op zoek naar veiligheid. Het groot Heerenveens kerstkoor zong Go tell it on the Mountain, Bridge over troubled water en een kerstmedley.

Kerstnacht Heerenveen 2015

Dominee Anne Meta Kobes Gerritsen sprak enkele woorden om over na te denken. Net als veel mensen nu, moesten ook Jozef en Maria met de pas enkele dagen oude Jezus vluchten voor de moorddadige koning Herodes. Ze vonden veilig onderdak in Egypte, waar barmhartige mensen te hulp schoten. ,,Hulp geven vraagt lef.

De Egyptenaren kenden het kind niet dat ze in huis haalden. Dat lef hebben we hier in Friesland, in Heerenveen ook getoond”, vertelde Anne Meta Kobes Gerritsen.

In de Heerenveense Blauw Wit hal werd, net als op andere plekken, crisisnoodopvang geboden aan vluchtelingen uit onder andere Syrie. ,,Met je eigen mogelijkheden, heel simpel kun je helpen. Dat vertelt het kerstverhaal ook: wat zou jij doen als iemand op de vlucht vraagt: Mag ik dan bij jou? Luister naar het lied van Claudia de Breij: Mag ik dan bij jou?

kerstnacht-heerenveen-2015-eDaarna zong Anne Meta Gerritsen het prachtige en ontroerende lied Mag ik dan bij jou van Claudia de Breij, het refrein samen met het kinderkoor. Voor velen een kippenvelmoment in de dienst.

De van oorsprong Armeense rapper Alex Karakhanian bedankte met zijn rap Holland bedankt voor het thuis dat hem hier werd geboden toen hij zijn leven in eigen land niet langer zeker was. Een prachtig lied, waarin het Groot Heerenveens Kerstkoor invoegde met fragmenten uit de evegreen Ik hou van Holland. Een prachtige uiting van onze veelkleurige samenleving.

Alex Karakhanian vertolkte daarna zijn nieuwe rap Gelukzoeker: ,,Ik ben een gelukzoeker, maar dan ben jij ook, waarin hij duidelijk maakte dat iedereen op de wereld op zoek is naar geluk en dat daar niks mis mee is. ,,We willen allemaal gelukkig leven en er is geluk zat.”

Klik hier voor de rap Bedankt Holland van Alex Karakhanian.

Klik hier voor een videoverslag. De hele viering terugkijken? Klik dan hier.

Foto’s: Ben Wiersma

Gallerij